I halv ellevetiden er det fremdeles rim i gresset her på myrene ved Svartevatnet
Mot Svartholet
Fremme ved Svartholet krysses Varmåa et stykke ovenfor utløpet i Svartevatnet. Elven er full av gyteørret som straks vekker jaktinnstinktet. Slik gyteørret er dessverre ikke av beste kvalitet, så de får gå i fred. De er heller ikke spesielt store, men passe til å fylle stekepannen med på en fisketur i vannet. Denne nordlige delen av Svartevatnet er svært grunn, og det er trolig lettere å fiske lengre sør i vatnet. Her ved hytten er det gode sitteplasser, og et greit sted for en liten hvil.
Hytten ved Svartholet. I den lille skråningen med einstape var det bra med mus denne høstdagen
Litt etter hytten går stien opp gjennom en liten bekkedal. Helt øverst i denne vokser det en del blek piggsopp, men disse er nå "på hell", og det er bare noen få av dem som ser ut som de fremdeles er av god spisekvalitet. Etter hvert kommer en opp på en stor myr som krysses.
Den største myren på turen, med utsikt mot Ospekjerret. Også i lien lengre til høyre i bilde ser en en del osp, som i motsetning til bjørken fremdeles har beholdt en del grønnfarge. Det er nok ikke lenge før dette bladverket blir gult nå som høsten for alvor er kommet med lave nattetemperaturer
Etter kryssing av en liten skogsrygg kommer en opp på neste myr der det er et lite skogstjern.
Skogstjern på myren
Etter denne myren er det på nytt en liten bakke opp til neste myr. Denne myren er delt tvers over av et gammelt tregjerde. På toppen av dette er det montert et strømgjerde, som viser at en her har hatt et beiteområde i nyere tid, selv om det ikke ser ut som det har gått husdyr i området i år.
Etter nok en liten bakke kommer en opp på to små myrer som følger tett etter hverandre. På den øverste av disse kan en høre og se Eiterdalsfossen ut til høyre. Det kan være verdt å ta en tur bortom og kikke på denne.
Eiterdalsfossen
Etter nok en liten bakke kommer en opp i Høydalen. Her oppe er det bjørkeskog som dominerer. En følger stien ned gjennom en li med bjørkeskog, krysser en liten bekk, før en tar til på den siste lille slake bakken opp mot gården. Litt oppe i lien kan en se en flott liten "badekulp" nede i Eitra. En må nok vente til litt ut på sommeren før det er brukbar temperatur her i elven. Den kommer oppe fra fjellet, og vil nok være kald inntil alt snøen er smeltet i høyden. Litt lengre oppe ser en etter hvert gården.
Høydalen er dominert av bjørkeskog
Husene på gården
Våningshuset på gården
Bygningsdetaljer
Utsikt nedover Eiterdalen fra husene. Dette er største bøen på gården
Oppover Eiterdalen sett fra gårdshusene
Når en ser hvor karrig det egentlig er her oppe på gården er det rart å tenke på at en her oppe i tillegg til en høyavling klarte å dyrke 6 tønner korn, 6 tønner poteter, og holdt liv i 1 hest, 10 kyr, 4 ungfe og 24 sauer. Det har nok vært et hardt liv, og det er nok også grunnen til at det nå er rundt hundre år siden det har bodd folk her oppe.
Kart over området