Utsikt innover Stølsvatnet. Vøvringevatnet ligger innover til venstre lengst inne. En ser også elven fra Berdalen
Etter dette runder stien Blåfjellet og dreier nordover langs elven mellom Vøvringevatnet og Stølsvatnet. Her finner en "nye Steinslandstølen". Den nye stølen er kun noen hytter og ikke en støl i egentlig betydning av ordet. Herfra følger stien nordover i myrlendt småkupert terreng videre mot Solrenningen. En kan regne rundt 3 timer fra Stølsdammen til turistforeningshytten på Solrenningen. Stien innover i det myrlendte terrenget er tilrettelagt med plank, jernbanesviller, stein og bruer.
Vøvringevatnet med Kvanngrødfjellet på høyre side. Bildet tatt omtrent på fylkesgrensen.
Hele veien innover er det godt med blåbær, kanskje spesielt mye langs nordsiden av Stølsvatnet. En del av de er litt vasne og overmodne nå i slutten av august, og har nok vært best i kvalitet rundt starten av august. Av andre bær er det en god del krekling, og små mengder tyttebær. Turistforeningshytten ligger i bjø:rkeskogen noen hundre meter før en kommer frem til stølen på Solrenningen som hører til gårder i Ortnevik.
Solrenningen mot Vøvringevatnet
Det er noen sauer på Solrenningen, og ellers spredt rundt i liene rundt de to vannene. Bortsett fra dette er det rolig i fjellet midt i uken så seint i sesongen, og før jakten begynner. Selv fugl er det lite av nå på seinsommeren. Det eneste som er å se er noen ravner, en og annen heipiplerke, noe sisik og noen få bærspisende troster.
Sauene på Solrenningen eier ikke bordskikk
Vøvringevatnet er grunt i den delen som ligger nær Solrenningen, men litt dypere lengre fra. Dette vatnet burde være et godt fiskevatn. Fiskekort skal være mulig å få kjøpt på turistforeningshytten når det er folk der. Det burde vært satt opp en selvbetjeningsbu for fiskekort ved hytten, eventuelt beskjed om fritt fiske. I likhet med mange andre steder i fjellet er innformasjon om, og tilrettelegging av ørretfiske då:rlig. Det burde være i alles interesse at det foregikk en del fiske. Alternativet er her, som i så mange andre lavereliggende fjellvatn at en ender opp med tette bestander av småørret som ingen er interessert i å fiske etter.
Et par av de gamle stølshusene i stein er flott restaurerte
Hele dette området er et karakteristisk vestlandsk lavereliggende fjellområde, og ligner mye på det en finner rundt Hamlagrøvatnet. Landskapet er, som det fremgår av bildene, preget av store myrområder med en del bjørkeskog. Stølsvatnet, som er regulert har et maksimum vannspeil på 584 meter over havet, mens det uregulerte Vøvringevatnet ligger på 596 m.o.h.
Vøvringevatnet sett fra Solrenningen
Har en flere dager tilgjengelig, eller er av de raske, kan en tur videre inn Vøvringedalen til seteren Vøvringen (Ålrekstølen), og videre mot Budeievatnet og Gavlavatnet, være aktuell. Her kommer en til slutt ut på kanten av stupet over dalen ned mot Finnabotnen.
Fin "fiskekulp" i elven nedenfor Steinslandstølen
Tilbaketuren går først tilbake til Steinlandstølen, deretter, for variasjonens skyld, rett sørover langs østsiden av Stølsvatnet. En krysser elven som kommer ned fra Berdalen, før en dreier vestover og følger stien langs sydsiden av Stølsvatnet tilbake til Stølsdammen. Dette er den opprinnelige T-merkede ruten. Nå er det T-merket både på nord og sørsiden av Stølsvatnet.
Utsikt over innerste del av Stølsvatnet mot Blåfjellet
Turistforeningen oppgir rundt 5 timers gange fra Solrenningen, over bru ved Steinslandstølen og rundt på sørsiden av Stølsvatnet til Stølsdammen. Særlig det siste stykket langs sørsiden av Stølsvatnet kan være krevende. Grunnen til dette er en blanding av løse steiner og gjørmehull på stien, godt skjult av bregnekratt, slik at en må konsentrere seg godt når en går her. Ruten på nordsiden av vannet er kortere og lettere.
Kart over området